Nya kostråd lanserade

Publicerat i: 
Publicerat 2025-04-30

I höstas var Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd för vuxna ute på remiss och nu är de nya kostråden lanserade. Sammanfattat anger råden att vi bör äta mycket grönsaker, frukt och fullkorn, och mindre av läsk, godis, fikabröd och snacks. Fisk och baljväxter är bra att äta ofta. I tidigare kostråd har detta också varit i fokus och har ytterligare stärkts av aktuell forskning. Man kan gärna äta kött, men inte så mycket och bara en liten del bör vara chark som korv och bacon.

Förra året publicerades de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023, och NNR är den vetenskapliga basen för de nationella kostråden. NNR är en samlad genomgång och bedömning av den vetenskapliga litteraturen om näringsämnen, livsmedel och hälsa och ett nordiskt samarbete där flera hundra forskare och experter arbetar tillsammans.

Kostråden tas fram av respektive land för att spegla befolkningens matvanor, mattraditioner och livsmedelsval, och vad som är viktigt att fokusera på för att förbättra befolkningens matvanor och folkhälsa.

Hälsa är grunden i kostråden men råden tar också hänsyn till miljöpåverkan. I uppdateringen av kostråden ingick ett regeringsuppdrag att beakta en stärkt livsmedelsberedskap och en ökad svensk livsmedelsproduktion. Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt stöttar vi svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsberedskap, bidrar till en levande landsbygd och minskar matens negativa klimat- och miljöpåverkan.

De nya kostråden för vuxna i korthet:

  • Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
  • Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
  • Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
  • Ät fisk två-tre gånger i veckan.
  • Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
  • Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  • Håll igen på alkohol.

 

Länkar med material och rapporter från Livsmedelsverket:

Folder med kortfattad presentation av kostråden för vuxna

Bildmaterial med exempel på vad råden innebär med mängder etc

Kostråden för vuxna i sin helhet, Livsmedelsverkets webb

Motiv och bakgrund till kostråden: Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen

Fördjupad konsekvensanalys av kostrådet om rött kött och chark

banner