Syfte
Nutritionsfakta.se bidrar till en saklig samhällsdiskussion om mat och hälsa, förbättrar förutsättningarna för en god folkhälsa och underlättar innovationer inom mat-hälsaområdet genom att
- sammanfatta aktuellt kunskapsläge inom nutritionsområdet
- sätta nya rön om mat och hälsa i ett sammanhang
- erbjuda ett forum för vetenskapligt baserad information och diskussion om aktuella nutritionsfrågor
Nutritionsfakta.se är kunskapskanalen för
- ”vidareinformatörer”, t ex personal inom hälso-, sjuk- och tandvård, kostekonomer och hem-/konsumentkunskapslärare
- anställda vid företag som är verksamma inom livsmedels- och nutritionsområdet
- forskare och studenter, inom angränsande områden.
Journalister, lärare, beslutsfattare och hälsointresserade konsumenter är andra viktiga grupper som vi hoppas tilltalas av nutritionsfakta.se, och som vi på sikt avser att rikta oss mer direkt till.
Organisation och finansiering
Nutritionsfakta.se lanserades i juni 2016 och drevs under tre år av SNF Swedish Nutrition Foundation. Lanseringen möjliggjordes genom ett projektanslag från forskningsrådet Formas. Numera drivs verksamheten av Örebro universitet holding AB.
Redaktion
Cecilia Nälsén, chefredaktör, Örebro universitet
Maria Elisson, forskningskommunikatör, Örebro universitet
Vetenskapligt redaktionsråd
Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer Nutritionsfaktas redaktörer.
Katarina Bälter, Mälardalens universitet, Västerås
Ulrika Ericson, Lunds universitet
Ingrid Larsson, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet
Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen
Referensgrupp
Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och som Nutritionsfakta kan sammanfatta forskningsläget för.
Agneta Andersson, Uppsala universitet
Helena Björck, Axfood
Anne Katrine Bolvig Sørensen, Arla Foods
Magnus Därth, Kött och Charkföretagen
Lars Ellegård, Göteborgs universitet
Ingemar Gröön, Nordic Sugar
Ulrika Gunnerud, Oatly
Charlotte Görman, Caldic Nordic
Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel
Peter Lingström, Göteborgs universitet
Sanna Remholt (Lovisa Martin Marais-föräldraledig 2022), Lantmännen
Ali Moazzami, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala
Karin Nileskog, Viktväktarna
Anne Nilsson, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet
Margareta Nyman, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet
Rebecka Pearsson, Orkla Foods
Elin Östman, Aventure
Ann-Sofie Sandberg, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Elin Vekka Johansson Boll, Arla Foods
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet, Kalmar
Åsa Öström, Örebro universitet, Grythyttan
Innehåll
Nutritionsfakta.se publicerar forskningsinformation inom nutritionsområdet, i form av
- fördjupningsartiklar som belyser aktuellt kunskapsläge
- kommentarer till vetenskapliga studier
- referat av vetenskapliga konferenser/rapporter
- debattartiklar och krönikor, som utgör vetenskapligt baserade bidrag till diskussionen om mat och hälsa
Nutritionsfakta.se publicerar material på svenska, danska och norska.
Nutritionsfakta.se publicerar inte vetenskapliga originalstudier.
Avgränsning och prioritering av områden
Nutritionsfakta.se har som långsiktig ambition att vara så heltäckande som möjligt inom det breda området nutrition.
Nutritionsfakta.se kommer i första hand att utvecklas genom kompletterande material inom de befintliga kategorierna, och med fokus på ämnen och frågeställningar som ligger inom SNF:s kompetensområde.
Riktlinjer
Nutritionsfakta.se informerar om och diskuterar betydelsen av forskningsrön mot bakgrund av det vetenskapliga kunskapsläget, som det uttrycks i till exempel de nordiska näringsrekommendationerna, rekommendationer från WHO och vetenskapliga rapporter från officiella organ (till exempel European Food Safety Authority, Efsa).
Nutritionsfakta.se är partsneutral i förhållande till såväl kommersiella intressen som forskningsinriktningar.
Fördjupningsartiklar ska hållas objektiva och nya rön ska presenteras så att läsaren förstår hur de förhåller sig till tidigare kunskaper inom området och till officiella kostrekommendationer, när så är relevant. I frågor där det föreligger en känd vetenskaplig diskussion om hur det vetenskapliga underlaget ska tolkas, ska detta framgå.
Författare har möjlighet att framföra sin personliga vetenskapliga tolkning i form av debattartiklar eller krönikor.
Vetenskapliga tolkningar som uttrycks på nutritionsfakta.se speglar inte nödvändigtvis SNF Swedish Nutrition Foundations, redaktionens eller redaktionsrådets tolkningar.
Skribenter
Materialet skrivs huvudsakligen av forskare och vetenskapligt sakkunniga inom nutritionsområdet eller av redaktionella medarbetare med vetenskaplig kompetens inom nutritionsområdet.
Skribenter som vill bidra till innehållet på nutritionsfakta.se är välkomna att kontakta redaktionen; info@nutritionsfakta.se
Om du vill komma i kontakt med någon författare på nutritionsfakta.se är du välkommen att höra av dig till redaktionen; info@nutritionsfakta.se
Koppling till tidskriften Nordisk Nutrition
Artiklar från tidskriften Nordisk Nutrition har tidigare utgjort en viktig bas för nutritionsfakta.se. Artiklar som tidigare publicerats i Nordisk Nutrition publicerades på nutritionsfakta.se antingen i sin helhet eller i form av en populärvetenskaplig sammanfattning. Vid behov har redaktionella ändringar gjorts för att anpassa originalartikeln till publiceringsformatet.
Här kan du ladda ner alla nummer av Nordisk Nutrition:
2008 nr 1 2008 nr 2 2008 nr 3 2008 nr 4
2009 nr 1 2009 nr 2 2009 nr 3 2009 nr 4
2010 nr 1 2010 nr 2 2010 nr 3 2010 nr 4
2011 nr 1 2011 nr 2 2011 nr 3 2011 nr 4
2012 nr 1 2012 nr 2 2012 nr 3 2012 nr 4
2016 nr 1 2016 nr 2 2016 nr3-4
2017 nr 1-2 2017 nr 3 2017 nr 4 2017 supplement
SNF Swedish Nutrition Foundation – kort historik
SNF Swedish Nutrition Foundation var en ideell förening (från början Stiftelsen Svensk Näringsforskning) som grundades 1961 på initiativ av livsmedelsbranschen med ändamålet att främja nutritionsrelaterad forskning och dess praktiska tillämpning. SNF har sedan starten medverkat till uppbyggnad, spridning och nyttiggörande av kunskap om mat och hälsa.
Medlemmar i SNF var företag och organisationer inom livsmedelsbranschen.
SNF spelade under sina första 30 år en betydande roll för att stärka nutritionsforskning i landet. Innan institutioner med nutritionsinriktning inrättades vid universiteten medverkade stiftelsen till att bygga upp nutritionsforskningen nationellt.
SNF utgjorde en bro mellan nutritionsforskningen och andra aktörer i samhället, verksamma inom mat-hälsaområdet, inte minst livsmedelsbranschen. SNF erbjöd ett unikt nätverk av ledande forskare inom nutritionsområdet som möjliggjorde att SNF kunde erbjuda en verksamhet med mycket hög vetenskaplig kvalitet och trovärdighet. Verksamheten var opartisk i relation till såväl kommersiella intressen som forskningsinriktningar.
Under alla år var uppgiften att anordna kunskapsspridande möten en viktig uppgift, alltifrån stora internationella kongresser till nationella konferenser, minisymposier, seminarier och kurser.
1962 tog stiftelsen över ansvaret för tidskriften Näringsforskning, som 1992 bytte namn till Scandinavian Journal of Nutrition och 2006 till Scandinavian Journal of Food and Nutrition; en facktidskrift inom nutritionsområdet. År 2008 ersattes tidskriften av den populärvetenskapliga tidskriften Nordisk Nutrition samt den vetenskapliga tidskriften Food & Nutrition Research. Kunskapsportalen nutritionsfakta.se startades 2016 med syfte att bidra till en saklig samhällsdiskussion om mat och hälsa genom att sammanfatta aktuellt kunskapsläge inom nutritionsområdet och sätta nya rön i ett sammanhang.
Från 1991 var SNF samordnande och rådgivande instans för livsmedelsbranschens Egenåtgärdsprogram om hälsopåståenden i märkning och marknadsföring av livsmedel, det första i sitt slag i världen. I och med att EU-förordningen om närings- och hälsopåståenden (1924/2006) infördes upphörde Egenåtgärdsprogrammet att gälla. SNF fick i stället ansvaret för ett branschstöd för närings- och hälsopåståenden fram till 2014.
SNF tog fram följande unika rapporter som sammanfattade det aktuella kunskapsläget i olika områden, i syfte att bidra till en saklig och faktabaserad diskussion om mat och hälsa:
- Sockerrapport 2006 och 2014
- Palmoljerapport 2014
- Tillsatsrapport 2015
- Rapport Processade livsmedel 25 maj 2023 (endast finansiär)
SNF lades ned 2022. I samband med det överläts nutritionsfakta.se samt Food & Nutrition Research till Örebro Universitet Enterprise AB. Dokumentation om SNF finns arkiverat hos TAM-arkiv (Tjänstemäns & Akademikers arkiv).