Varma julhälsningar från oss på Nutritionsfakta

Publicerat i: 
Publicerat 2020-12-23

Tack alla läsare och forskare som skrivit på Nutritionsfakta för det gångna året!

Visst har vi det som tradition
Att bara ägna oss åt nutrition
Men just nu känns det mera kul
Att önska er en riktigt god jul

Men några lästips inför jul- och nyårshelgerna vill vi föreslå:

Rapport från Livsmedelsverket om bakgrunden till det reviderade rådet om introduktion av gluten till spädbarn.

Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt. I rapporten beskrivs Livsmedelsverkets uppdaterade råd och information om intag av gluten för barn upp till 3 år i relation till utveckling av celiaki.

Rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, vid Region Stockholm om matvanor, idrott och vikt bland elever från 100 grundskolor i Stockholms län.

Resultat från studien visar att en betydande andel av grundskoleeleverna i de sex kommunerna hade ett lågt intag av frukt och grönsaker. Studien visar också att ohälsosamma vanor var generellt mer förekommande bland högstadie- än mellanstadieelever.

Uppdaterad rapport med riktlinjer från Världshälsoorganisationen, WHO, för att öka den fysiska aktiviteten och begränsa långvarigt sittande.

Betydelsen av att begränsa långvarigt sittande har blivit allt tydligare, då det i sig är en riskfaktor för ohälsa, även bland personer som i övrigt är fysiskt aktiva. Folkhälsomyndigheten har också påbörjat ett arbete med att ta fram svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och minskat sittande.

Taggar:

banner