Tallriksmodellen nu i två versioner
Publicerat i:- Kost
- Kostmönster
- Medelhavskost
- Nordisk kost
- Nordiska näringsrekommendationer
- Populära dieter
- Vegetarisk kost
- Livsmedel
- Drycker
- Fisk & skaldjur
- Grönsaker & baljväxter
- Kött, fågel & ägg
- Mejeriprodukter
- Nötter & frön
- Oljor & fetter
- Spannmålsprodukter
- Näringsämnen
- Fett
- Kolhydrater & fiber
- Mineraler
- Protein
- Vitaminer
- Övrigt
- Bioaktiva substanser
- Probiotika
- Tillsatser
- Kostmönster
- Nordiska näringsrekommendationer
Publicerat 2016-06-10
Notis
Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att öka på mängden grönsaker och få en bra balans i måltiden. Nyligen lanserade Livsmedelsverket två uppdaterade versioner av tallriksmodellen – en anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och som därmed har ett lägre energibehov.
I tallriksmodellen är tallriken uppdelad i tre delar:
Tallriksmodellen illustrerar fördelningen mellan dessa grupper, men visar inte hur mycket som är lagom att äta. En femtedel av tallriken utgörs av kött, fisk, ägg och baljväxter, övriga fyra femtedelar fördelas mellan grönsaker och rotfrukter, respektive potatis, pasta, bröd och gryn.
För den som rör sig regelbundet kan grönsaksdelen och delen med potatis, pasta, bröd och gryn kan vara lika stora. Den som rör sig lite kan minska delen med potatis, bröd, pasta och gryn och öka delen med grönsaker.
Källa: Livsmedelsverket