Samband mellan lågt fiberinnehåll i kosten och mer skadligt plack i hjärtats kranskärl

Publicerat i: 
Publicerat 2025-06-26

Notis

Det finns samband mellan kostmönster och både förekomst och typ av plack i kranskärlen. Det visar resultat från den nationella SCAPIS-studien som omfattar drygt 24 000 personer i åldern 50-64 år.

Sambandet mellan kost och hjärthälsa analyserades med ett kostindex som ger höga poäng för hälsosamma livsmedel och låga poäng för ohälsosamma. Därefter undersöktes deltagarnas hjärtan med datortomografi för att upptäcka tidiga tecken på fettinlagringar, åderförfettning, i hjärtats blodkärl. Deltagarna i studien hade inga symtom på hjärtproblem eller diagnostiserad hjärtsjukdom vid studiestart.

Resultat från studien visar att en kost med mer grönsaker, frukt, fullkorn, fiberrika livsmedel, nötter, magra mejeriprodukter, raps- och olivolja och mindre av rött kött, chark, chips och liknande snacks samt sockrade drycker, var kopplade till färre högriskplack. Instabila högriskplack i hjärtats kranskärl kan bidra till bildning av blodproppar och leda till hjärtinfarkt.

Här kan du läsa om studien och SCAPIS via nyheter från Göteborgs universitet: Samband mellan fiberfattig kost och farligare plack i kranskärlen | Göteborgs universitet

Länk till artikel som publicerades den 16 juni 2025 i tidskriften Cardiovascular Research: Low-fibre diet is associated with high-risk coronary plaque features

banner