Uppdaterade nordiska näringsrekommendationer är ute på remiss

Publicerat i: 
Publicerat 2023-04-06

Nu finns möjlighet för forskare och andra intresserade att lämna synpunkterförslaget till nya näringsrekommendationer, NNR, fram till den 26 maj 2023.

Några förändringar sedan förra utgåvan är till exempel att mer grönsaker, frukt och bär rekommenderas, minst 500-800 gram per dag och mindre rött kött, max 350 gram i veckan. Den minskade köttkonsumtionen bör ersättas med baljväxter och andra växtbaserade livsmedel. 

Det rekommenderade intaget för flera vitaminer och mineraler har ändrats något, exempelvis för vitamin B12 och järn. Tillsatt socker omfattar nu även så kallat fritt socker som sockerarter från juice och honung.

De nya nordiska näringsrekommendationerna kommer att publiceras den 20 juni 2023.

banner