Konferensrapport från International Congress of Nutrition
Publicerat i:Publicerat 2025-11-06
>>text: Eva Warensjö Lemming, universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap och docent och forskare i medicinsk epidemiologi, Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet
Mellan den 24 och 29 augusti samlades omkring 3 800 delegater i Paris för att delta i den 23:e Internationella nutritionskonferensen (International Congress of Nutrition), som anordnas av International Union of Nutrition Societies (https://www.icn2025.org/). ICN anordnas var fjärde år, och nästa gång, 2029, står Vancouver som värd för kongressen. Under veckan bjöd Parisvädret på både sol och värme, men även regn under den avslutande dagen.
Kongressen hölls i Palais des Congrès, som ligger cirka 15 minuters promenad från Triumfbågen och Champs-Élysées. Flodbanken vid Seine kan nås efter ungefär 30 minuters promenad. Denna närhet uppskattade jag mycket, eftersom den möjliggjorde aktiva promenadpauser för att smälta alla intryck. För det behövdes under denna vecka …
Över 300 programpunkter
Programmet för oss deltagare var digert, med över 300 programpunkter på programmet. Programmet startade vid klockan 8 på morgonen varje dag, och fortsatte fram till 18.15. Det bjöd bland annat på symposier, olika typer av föreläsningar, abstract-presentationer och ceremonier. Under ett förmiddags- och två eftermiddagspass pågick mellan 15 och 17 parallella sessioner och däremellan föreläsningspass i de stora föreläsningssalarna och andra typer av inslag under hela veckan. Detta innebar att när man valde en session, valde man bort det mesta av övriga programmet.
Det övergripande temat under veckan var ”Hållbar mat för global hälsa”, och det fanns något för oss alla. Några återkommande spår under veckan var Folkhälsa och nutrition under hela livet, Kroniska sjukdomar, Precisionsnutrition, Artificiell intelligens, Klimat, hållbarhet och nutrition, Grundläggande forskning inom nutrition, Klinisk nutrition och Global hälsa och planetär nutrition.
Bland oss svenska delegater var representationen från forskarskolan InSyNC stor. InSyNC står för Integrating Sustainability in Nutrition Care (https://www.uu.se/institution/kostvetenskap/forskning ) och är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Göteborgs universitet och Umeå universitet. InSyNC är den första forskarskolan i Sverige med fokus på nutrition och dietetik. Doktorandernas medverkan i programmet i Paris var strålande. Forskarskolan har en LinkedIn-sida med namnet InSyNC Doctoral Programme, som du kan följa och där kan du också läsa inlägg från konferensen. Utöver alla programpunkter fanns det över 2 000 posters att ta del av under veckan.
Glimtar ur programmet
Jag var på flera sessioner om precisionsnutrition, och jag vet inte om jag blev mer klok av detta, men helt klart är att förhoppningen om att kunna ge individ- eller gruppbaserade (baserade på genotyp eller fenotyp) kostråd för prevention av sjukdom är stor.
Jag var också med på två symposier som anordnades av ledande nutritionstidskrifter med flera deltagande chefredaktörer. Det ena symposiet gav handfasta råd för att publicera i nutritionstidskrifter (SY053, tisdag 26 augusti kl 8:00-9:30), och på det andra diskuterades nyttan med öppna forskningsdata (SY124, torsdag 28 augusti kl 8:00-9:30). Väldigt givande!
Diskussionerna som följde rörde bland annat att det numera är mycket svårt för redaktörer att hitta granskare till manuskript – en utveckling som drivits på av att vissa tidskrifter publicerar tusentals artiklar varje år, vilket i sin tur urholkar peer-review-systemet.
En annan aspekt som lyftes var de många nutritionsepidemiologiska studier som använder öppna data från NHANES-databasen och UK biobank, och som undersöker olika nutritionsexponeringar och sjukdomsutfall. Chefredaktörerna kan knappt värja sig mot det stora antalet manuskript av detta slag som skickas in. Denna utveckling påverkar också våra möjligheter att publicera högkvalitativa nutritionsepidemiologiska studier i välrenommerade tidskrifter.
Tre höjdpunkter för mig under veckan:
- Symposiet Ultra-Processed Foods and Energy Balance – More than just food composition? (SY128, torsdagen den 28 augusti kl 11:15 – 12:45). Symposiet anordnades av forskare från Wageningen University, som bland annat presenterade resultaten från studien, RESTRUCTURE trial (https://restructureproject.org/). Studien har undersökt om äthastighet påverkar energiintaget. Studien jämförde två matchade ultraprocessade koster, där den ena var mer lättuggad än den andra. Resultaten från studien presenterades och diskussionerna var livliga. Det märktes att åsikterna inom detta ämne är polariserade. Studien visade att deltagarna åt signifikant mer energi av den mer snabbtuggade kosten.
- Galamiddagen på torsdagskvällen på en pråm på Seine. En fantastisk upplevelse med god mat och trevligt sällskap som visade Paris från flodsidan.
- Symposiet Advancing Nutrition and Sustainable Food Systems in the Nordic Region – Lessons learned for Regional and Global Impact (SY074, onsdag 27 augusti kl 8:00-9:30) och Fabrice LeClercs föreläsning i den stora föreläsningssalen What’s new in 2025 from EAT- Lancet 2.0 (PL6, onsdag 27 augusti kl 10:00-11:00).
Sammantaget var veckan mycket vetenskapligt givande och gav i alla fall mig energi att ta mig an höstterminen. Det är kul att träffa så många nutritionsintresserade forskare från hela världen på en och samma plats. En annan positiv aspekt av veckan var all god mat vi åt i Paris och att få umgås med kollegor.
Om du vill läsa mer om de olika programpunkterna kan du gå till programmet och leta upp rätt dag, tid och nummer som anges i texten: https://www.icn2025.org/program#/

Eiffeltornet från pråmen på torsdagskvällen.

Lunch utanför kongressen.
