Vilka olika typer av tillsatser finns det?

Publicerat i: 

Publicerat 2018-03-20

I dag finns cirka 310 godkända tillsatser för användning i livsmedel. Det finns dock tydliga regler för i vilka livsmedel de olika tillsatserna får användas, i vilken mängd och till vilket syfte. De godkända tillsatserna delas in i följande sex grupper:

Färgämnen
• E-nummer: E 100–E 180
• Antal: 40

Antioxidationsmedel
• E-nummer: E 400–E 418, E 420–E 421, E 422–E499, E 1204, E 1404–E 1452
• Antal: 46

Konserveringsmedel
• E-nummer: E 200–E 297, E 1105
• Antal: 43

Sötningsmedel
• E-nummer: E 420–E 421, E 950–E 968
• Antal: 15

Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings,- och geleringsmedel
• E-nummer: E 400–E 418, E 420–E 421, E 422–E499, E 1204, E 1404–E 1452
• Antal: 84

Övriga tillsatser
• E-nummer: E 500–E 999, E 1103, E 1105, E 1200–E 1207, E 1404–E 1452, E 1505–E 1521
• Antal: 102

Sök information om godkända tillsatser i Livsmedelsverkets ”E-nummer sök” >>
Läs mer om tillsatser på Livsmedelsverkets hemsida >>

Dela detta: