Varför är det ofta tillsatser i lättprodukter?

Publicerat i: 

Publicerat 2018-03-21

Tillsatser kan ibland behövas för att bibehålla livsmedlets egenskaper när innehållet av någon ingrediens minskas. Det gäller till exempel i lättprodukter, där producenten minskat på mängden fett, socker eller salt i receptet, vilket påverkar smak och kvalitet.

Lättprodukter kan underlätta för konsumenter som önskar minska sitt intag av fett, socker och salt, men de kan vara svåra eller omöjliga att framställa utan vissa tillsatser.

Till exempel kan minskningen av fetthalten behöva kompenseras med en konsistensgivare för att produkten inte ska skära sig, sänkt salthalt kan behöva kompenseras med ett konserveringsmedel för att inte riskera tillväxt av hälsofarliga mikroorganismer och för bibehållen söt smak vid ett minskat innehåll av socker används ofta olika former av sötningsmedel.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida om
Tillsatser >>
Sötningsmedel >>

Dela detta: