Är ägg bra vid typ 2-diabetes, fetma och fettlever?

Ägg är ett bra livsmedel för personer med typ 2-diabetes och övervikt, som vill äta och leva sunt. När kosten i sin helhet är bra försämrar ägg i normalfallet inte blodfetterna, de kan då snarare bidra till en förbättrad viktkontroll, glukostolerans och mindre leverpåverkan.

Temadag om allergimärkning – med fokus på gränsvärden

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 3, 2018 Ett 50-tal deltagare samlades i december 2017 på Tändstickspalatset i Stockholm för att diskutera gränsvärden för allergener (allergiframkallande ämnen) i mat, och hur gränsvärden skulle kunna samordnas med märkningarna ”fri från” och ”kan innehålla spår av”. Vid mötet medverkade representanter från patientförening, analysföretag, livsmedelsbransch och myndighet. Temadagen … Fortsätt läsa Temadag om allergimärkning – med fokus på gränsvärden

Taggar:

Allergi mot nötter och jordnötter

Att exponeras för jordnötter eller nötter i luften innebär inte någon risk för allvarliga reaktioner.

Ketogen kost – populär kost eller medicinsk behandling vid svår sjukdom?

Ketogen kost och dess påstådda hälsobringande effekter överskrider med råge det vetenskapliga kunskapsunderlaget.

Fullkorn och hälsa – var står vi, vart går vi?

För att öka intaget krävs nytänkande och genomgripande åtgärder där olika samhällsaktörer bidrar.

Taggar:

Riksmaten ungdom 2016-17 – Metoder och genomförande

Undersökningen Riksmaten ungdom genomfördes under läsåret 2016–17 i årskurs fem, åtta och år två på gymnasiet.

Sjukdomsrelaterad undernäring – mekanismer och behandling

Kunskap finns men goda rutiner i vården behöver öka.

Er det en sammenheng mellom barnehagemiljøet og grønnsaker servert og spist? Resultater fra BRA-studien.

I Norge tilbringer de fleste barn mellom 1-5 år mesteparten av dagen i barnehagen. Barnehagen kan derfor ha stor innvirkning på matvanene barna etablerer. Den norske BRA-studien viste at det er faktorer i barnehagemiljøet som henger sammen med hvor ofte grønnsaker ble servert i barnehagen og hvor stor mengde grønnsaker som ble spist i barnehagen. … Fortsätt läsa Er det en sammenheng mellom barnehagemiljøet og grønnsaker servert og spist? Resultater fra BRA-studien.

Taggar:

Kunskap krävs för nutritionsbehandling vid huvud-halscancer

Nutritionskunskap är av yttersta vikt för att ge patienten bästa förutsättningar att klara behandling, återhämtning och läkning.

Kostkvalitet och koncentrationsförmåga hos europeiska ungdomar – resultat från HELENA-studien

Resultat från den europeiska HELENA-studien indikerar att det finns ett samband mellan kostkvalitet och koncentrationsförmåga hos ungdomar. Fynden är intressanta, men för att styrka ett orsakssamband skulle randomiserade kontrollerade studier behövas. >> text: Pontus Henriksson Institutionen för biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet, Stockholm, Hanna Henriksson, Institutionen för medicin och hälsa, Linköping universitet.   En god … Fortsätt läsa Kostkvalitet och koncentrationsförmåga hos europeiska ungdomar – resultat från HELENA-studien

Taggar:

Nutrition vid leversjukdom

Normalkost räcker vid lindrig leversjukdom men vid svårare sjukdom behövs en relativt hög tillförsel av energi och protein.

Nutritionsproblem vid åldrande och sjukdom

Undernäring dominerande problem hos äldre bl.a. på grund av förändringar i aptit och ätförmåga.

Nytt nummer av Nordisk Nutrition

Tema: Barn och ungdommar

Taggar:

Mat och fysisk aktivitet för att minska fetma hos barn – resultat från ISCOLE

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 4, 2017 Fetma under barndomen ökar risken för vuxenfetma, som är svår att bli av med. Det är därför angeläget att identifiera vilka åtgärder som kan ha störst effekt på minskad förekomst av barnfetma. En stor internationell studie tyder på att barn i Norden har tillfredsställande fysisk aktivitet, men … Fortsätt läsa Mat och fysisk aktivitet för att minska fetma hos barn – resultat från ISCOLE

Taggar:

Nutritionsbehandling till prematurfödda barn avgörande för tillväxt och utveckling

Nutritionsstrategier kan minska komplikationer som följer prematurfödsel. Nutritionsbehandling en viktig förutsättning för långtidshälsa.

Mat och fysisk aktivitet är båda avgörande för hälsan

Det finns stor potential att påverka hälsan och livslängden genom hälsosamma mat- och levnadsvanor.

Taggar:

Nutrition före och efter kirurgi

Dietist bör ingå som en självklar del i behandlingsteamet.

Nutritionsbehandling vid cancer

Det finns många positiva effekter av nutritionsbehandling vid cancer, bl.a förbättrad kroppsvikt, mindre undernäring och bättre immunfunktion.

Sammanfattning: Läsk, genetik och fetma

Redaktionell sammanfattning av Läsk, genetik och fetma>> Övervikt och fetma ökar och samband mellan läskdrickande och kroppsvikt har konstaterats. Forskning tyder på att det finns genetiska skillnader som gör att söta drycker innebär större risk för viktuppgång hos vissa individer. Hittills har man funnit ett hundratal olika genvarianter som ökar risken för övervikt och fetma. … Fortsätt läsa Sammanfattning: Läsk, genetik och fetma

Sammanfattning: Köttintag och utveckling av tjock- och ändtarmscancer i Malmö Kost Cancer-studien

Redaktionell sammanfattning av Köttintag och utveckling av tjock- och ändtarmscancer i Malmö Kost Cancer-studien >> Förekomsten av tjock- och ändtarmscancer ökar i Sverige, och i internationella kartläggningar har samband konstaterats mellan högre köttkonsumtion och högre risk för dessa cancerformer. Livsmedelsverket rekommenderar att mängden rött kött och charkuterier i kosten begränsas till maximalt 500 gram per … Fortsätt läsa Sammanfattning: Köttintag och utveckling av tjock- och ändtarmscancer i Malmö Kost Cancer-studien

Taggar:

Sockerersättningsmedel – för bättre tandhälsa

Genom att använda sockerersättningsmedel i ”riskprodukter”, kan man minska kariesrisken med 20-40 procent.

Notis: Riksmaten ungdom 2016-17

Metoddelen för Riksmaten ungdom 2016-17 finns nu publicerad i en vetenskaplig artikel.

Taggar:

Vad är bra mat för hälsa, motion och prestation

Stillasittandet måste motverkas och kunskapsläget behöver höjas kring matvanor och fysisk aktivitet.

Alternativa fakta är inget alternativ

I en värld där fakta och vetenskap alltmer relativiseras kan det vara svårt att navigera för den som söker kunskap.

Taggar:

Konferens: Matallergi – diagnostik, nutrition och livskvalitet

11 oktober 2018, Stockholm.

Taggar:

Möjligheter och begränsningar med metoder för att mäta fysisk aktivitet

Styrkor och svagheter med mätmetoder, frågeformulär, stegräknare och accelerometer.

Matens miljöpåverkan i ett nutritions- och livscykelperspektiv

Hållbar nutrition ett snabbt växande forskningsområde där kunskap, metoder och evidens från både nutritions- och miljöområdet vägs samman.

Riksmaten ungdom 2016-17

Ny rapport från Livsmedelsverket om ungdomars kostvanor i Sverige.

Taggar:

Nytt nummer av Nordisk Nutrition

Tema: Klinisk nutrition

Taggar:

Mat för prestation

De allmänna kostråden, som riktar sig till den generella befolkningen, kan inte alltid tillämpas för personer som tränar och tävlar på elitnivå.

Processade livsmedel missar målet

Reflektion >> text: Susanne Bryngelsson, fil dr, SNF Swedish Nutrition Foundation, Lund.   Få begrepp inom livsmedelsområdet har fått en så negativ klang de senaste åren som ”processade livsmedel”. Möjligen med undantag för ”ultraprocessade livsmedel”. Generella och svepande påståenden om att processade livsmedel har negativa hälsoeffekter och att intaget av sådana livsmedel därför bör undvikas, … Fortsätt läsa Processade livsmedel missar målet

Taggar:

Aktuell avhandling: Näringsintag och utsläpp av växthusgaser från svenska matvanor ur ett epidemiologiskt perspektiv

De som har matintag med lägre växthusgasutsläpp följer generellt näringsrekommendationerna bättre än de med matintag med högre utsläpp.

Vad kan samhällsvetenskaplig forskning lära oss om kostrådgivningens retoriska problem?

Studier av hur råd både ges och tas emot ger nytt ljus åt hur kostrådgivning fungerar och inte fungerar.

Måltidsordning i Sverige under tusen år

Varken vikingatiden, medeltiden, industrialismen eller ”IT-ismen” tycks nämnvärt ha rubbat måltidsordningen.

Taggar:

Måltidsmönster ur ett europeiskt perspektiv

Geografiska skillnader i måltidsmönster bl.a avseende intagsfrekvens och andelen energi från huvudmål och mellanmål i norra och södra Europa.

Alternativa fakta är inget alternativ

Seminarium om samverkan för kunskap om mat-hälsa. 26 april 2018 i Lund.

Taggar:

Vad stort sker, sker i tysthet. Om osynliga förändringar av kosten.

Här diskuteras möjliga orsaker till varför vissa förändringar av kosten upplevs som omvälvande, medan andra sker omärkligt.

Taggar:

Forskning om ätstörningar och dess behandling hos barn och ungdomar

Behandlingsmetoder och pågående forskning kring anorexia nervosa och ARFID, ”undvikande restriktiv ätstörning”.

Ärtor och bönor löser inte allt

Varje hållbarhetsdiskussion om mat måste ha ett nutritionsperspektiv.

Taggar:

Etik och utmaningar i relation till personligt anpassade kostråd

Personligt anpassade kostråd är kontroversiellt och omdiskuterat och vi bör avvakta mer kunskap innan de baseras på genetisk information.

Taggar:

Nutrition, tarmens mikrobiota och barnhälsa

Det finns visst stöd för att den tidiga koloniseringen av tarmen kan påverka allergirisk och att detta kan modifieras av pre- och probiotika.

Livsstilens betydelse för hjärt-kärlsjukdom – är det lika för alla?

Kan en gynnsam livsstilsförändring minska risken om man har en hög genetisk risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdom?

PURE-studiens resultat saknar relevans för svenska förhållanden

Inget som tyder på att resultaten skulle föranleda en förändring av gällande nordiska rekommendationer.

Taggar:

Tarmfloran i hälsa och sjukdom

Ökad förståelse av samspelet mellan tarmflora och omgivningsfaktorer kan bakteriebaserade terapier utvecklas som motverkar sjukdomsutveckling.

Taggar:

Metabola effekter av kostfiber

Skillnader i kostfibrers egenskaper påverkar tarmflorans tillväxt och sammansättning och därmed även potentiella hälsoeffekter utanför tarmen.

Många med självrapporterad födoämnesöverkänslighet saknar en korrekt diagnos

Ny avhandling som styrker betydelsen av uppföljningar efter födoämnesprovokation hos barn för att ge stöd till barnet och familjen.

Nytt nummer av Nordisk Nutrition

Tema: Mat, måltider och dieter – sociologiska och kulturella perspektiv.

Taggar:

Energirestriktion och följsamhet avgörande för viktminskning

Nyckeln till viktminskning är inte valet av diet utan hur stor energirestriktionen är och i vilken mån man kan upprätthålla denna över tid.

Konferens 3 oktober 2017: Mat och fysisk aktivitet för hälsa och prestation

Nordiska forskare sammanfattar kunskapsläget avseende vad är bra mat vid träning och för bästa möjliga fysiska prestation.

Taggar:

Kan probiotika minska risken för att utveckla depression?

Artikeln baseras på ett examensarbete från dietistprogrammet, Göteborgs universitet. På senare år har djurstudier visat att probiotika kan ha en positiv inverkan på psykiska hälsa via den så kallade gut-brain axis, en koppling mellan mag-tarmkanalen och hjärnan. Men kan man översätta detta till att probiotika minskar risken hos människor att utveckla depression? En sammanvägd bedömning … Fortsätt läsa Kan probiotika minska risken för att utveckla depression?

Taggar:

nutritionsfakta.se ett år!

På nutritionsfakta.se bygger vi en vetenskaplig kunskapsbas, en motpol till dagens faktaresistens och självutnämnda experter inom mat- och hälsaområdet.

Taggar: