Klart med fler systematiska litteraturöversikter för NNR2022
Publicerat i:- Kost
- Kostmönster
- Medelhavskost
- Nordisk kost
- Nordiska näringsrekommendationer
- Populära dieter
- Vegetarisk kost
- Livsmedel
- Drycker
- Fisk & skaldjur
- Grönsaker & baljväxter
- Kött, fågel & ägg
- Mejeriprodukter
- Nötter & frön
- Oljor & fetter
- Spannmålsprodukter
- Näringsämnen
- Fett
- Kolhydrater & fiber
- Mineraler
- Protein
- Vitaminer
- Övrigt
- Bioaktiva substanser
- Probiotika
- Tillsatser
- Kostmönster
- NNR
- Nordiska näringsrekommendationer
Publicerat 2021-08-31
Uppdateringen av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR2022, omfattar en rad systematiska litteraturöversikter inom vissa områden. Nu är det andra urvalet gjort.
>>text: Cecilia Nälsén, PhD Nutrition, nutritionsfakta.se
NNR2022-kommittén har beslutat om ytterligare fyra områden för systematiska litteraturöversikter, som ska ge en samlad bedömning av de samband man vill studera:
- Intag av vitt kött (främst kyckling) – och riskfaktorer, typ 2-diabetes och mortalitet av alla orsaker
- Intag av långkedjiga n-3 fettsyror från tillskott hos gravida – och astma och allergier hos barnet
- Intag av nötter hos vuxna – och hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes
- Intag av kostfibrer hos barn – och tarmfunktion
Följande fem områden presenterades under våren:
- Intag av växtbaserat protein hos barn – och tillväxt hos barn
- Intag av baljväxter – och hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes
- Intag av växtbaserat protein hos vuxna – och hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes
- Vitamin B12 och vitamin B12-status i riskgrupper
- Fettkvalitet och mental hälsa
Uppdatering oktober 2021
Preliminärt ingick också ”Intag av D-vitamin från mat och tillskott hos barn, vuxna och äldre – och D-vitaminstatus” bland de prioriterade systematiska litteraturöversikterna, men i det slutgiltiga beslutet från hösten 2021 ingår inte D-vitamin. Detta beror bland annat på att det publicerats en hel del inom området av andra organisationer.