Matens miljöpåverkan i ett nutritions- och livscykelperspektiv

”Hållbar nutrition” är ett snabbt växande forskningsområde där kunskap, metoder och evidens från både nutritions- och miljöområdet vägs samman. Läs mer om metoder som används för att uppskatta miljöpåverkan från livsmedelskedjan, samt pågående ansatser för kombinerad analys av matens miljö-, nutritions- och hälsoeffekter.

Dela detta:

Riksmaten ungdom 2016-17

Ny rapport från Livsmedelsverket om ungdomars kostvanor i Sverige.

Dela detta:

Taggar:

Nytt nummer av Nordisk Nutrition

Tema: Klinisk nutrition

Dela detta:

Taggar:

Mat för prestation

De allmänna kostråden, som riktar sig till den generella befolkningen, kan inte alltid tillämpas för personer som tränar och tävlar på elitnivå.

Dela detta:

Processade livsmedel missar målet

Reflektion >> text: Susanne Bryngelsson, fil dr, SNF Swedish Nutrition Foundation, Lund.   Få begrepp inom livsmedelsområdet har fått en så negativ klang de senaste åren som ”processade livsmedel”. Möjligen med undantag för ”ultraprocessade livsmedel”. Generella och svepande påståenden om att processade livsmedel har negativa hälsoeffekter och att intaget av sådana livsmedel därför bör undvikas, … Fortsätt läsa Processade livsmedel missar målet

Dela detta:

Taggar:

Aktuell avhandling: Näringsintag och utsläpp av växthusgaser från svenska matvanor ur ett epidemiologiskt perspektiv

De som har matintag med lägre växthusgasutsläpp följer generellt näringsrekommendationerna bättre än de med matintag med högre utsläpp.

Dela detta:

Vad kan samhällsvetenskaplig forskning lära oss om kostrådgivningens retoriska problem?

Studier av hur råd både ges och tas emot ger nytt ljus åt hur kostrådgivning fungerar och inte fungerar.

Dela detta:

Måltidsordning i Sverige under tusen år

Varken vikingatiden, medeltiden, industrialismen eller ”IT-ismen” tycks nämnvärt ha rubbat måltidsordningen.

Dela detta:

Taggar:

Måltidsmönster ur ett europeiskt perspektiv

Geografiska skillnader i måltidsmönster bl.a avseende intagsfrekvens och andelen energi från huvudmål och mellanmål i norra och södra Europa.

Dela detta:

Alternativa fakta är inget alternativ

Seminarium om samverkan för kunskap om mat-hälsa. 26 april 2018 i Lund.

Dela detta:

Taggar:

Vad stort sker, sker i tysthet. Om osynliga förändringar av kosten.

Här diskuteras möjliga orsaker till varför vissa förändringar av kosten upplevs som omvälvande, medan andra sker omärkligt.

Dela detta:

Taggar:

Forskning om ätstörningar och dess behandling hos barn och ungdomar

Behandlingsmetoder och pågående forskning kring anorexia nervosa och ARFID, ”undvikande restriktiv ätstörning”.

Dela detta:

Ärtor och bönor löser inte allt

Varje hållbarhetsdiskussion om mat måste ha ett nutritionsperspektiv.

Dela detta:

Taggar:

Etik och utmaningar i relation till personligt anpassade kostråd

Personligt anpassade kostråd är kontroversiellt och omdiskuterat och vi bör avvakta mer kunskap innan de baseras på genetisk information.

Dela detta:

Taggar:

Nutrition, tarmens mikrobiota och barnhälsa

Det finns visst stöd för att den tidiga koloniseringen av tarmen kan påverka allergirisk och att detta kan modifieras av pre- och probiotika.

Dela detta:

Taggar:

Livsstilens betydelse för hjärt-kärlsjukdom – är det lika för alla?

Kan en gynnsam livsstilsförändring minska risken om man har en hög genetisk risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdom?

Dela detta:

Mat, gener och tarmbakterier

Att utnyttja tarmflorans stora modifierbarhet i hälsofrämjande syfte är en stor utmaning och möjlighet i utveckling av individanpassade kostråd.

Dela detta:

Taggar:

PURE-studiens resultat saknar relevans för svenska förhållanden

Inget som tyder på att resultaten skulle föranleda en förändring av gällande nordiska rekommendationer.

Dela detta:

Taggar:

Tarmfloran i hälsa och sjukdom

Ökad förståelse av samspelet mellan tarmflora och omgivningsfaktorer kan bakteriebaserade terapier utvecklas som motverkar sjukdomsutveckling.

Dela detta:

Taggar:

Metabola effekter av kostfiber

Skillnader i kostfibrers egenskaper påverkar tarmflorans tillväxt och sammansättning och därmed även potentiella hälsoeffekter utanför tarmen.

Dela detta:

Många med självrapporterad födoämnesöverkänslighet saknar en korrekt diagnos

Ny avhandling som styrker betydelsen av uppföljningar efter födoämnesprovokation hos barn för att ge stöd till barnet och familjen.

Dela detta:

Nytt nummer av Nordisk Nutrition

Tema: Mat, måltider och dieter – sociologiska och kulturella perspektiv.

Dela detta:

Taggar:

Energirestriktion och följsamhet avgörande för viktminskning

Nyckeln till viktminskning är inte valet av diet utan hur stor energirestriktionen är och i vilken mån man kan upprätthålla denna över tid.

Dela detta:

Konferens 3 oktober 2017: Mat och fysisk aktivitet för hälsa och prestation

Nordiska forskare sammanfattar kunskapsläget avseende vad är bra mat vid träning och för bästa möjliga fysiska prestation.

Dela detta:

Taggar:

Kan probiotika minska risken för att utveckla depression?

Artikeln baseras på ett examensarbete från dietistprogrammet, Göteborgs universitet. På senare år har djurstudier visat att probiotika kan ha en positiv inverkan på psykiska hälsa via den så kallade gut-brain axis, en koppling mellan mag-tarmkanalen och hjärnan. Men kan man översätta detta till att probiotika minskar risken hos människor att utveckla depression? En sammanvägd bedömning … Fortsätt läsa Kan probiotika minska risken för att utveckla depression?

Dela detta:

Taggar:

nutritionsfakta.se ett år!

På nutritionsfakta.se bygger vi en vetenskaplig kunskapsbas, en motpol till dagens faktaresistens och självutnämnda experter inom mat- och hälsaområdet.

Dela detta:

Taggar:

Betydelse av tidig nutrition för hälsa hos barn och vuxna

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 3, 2016 Nordiska Nutritionskonferensen 2016 Amning, introduktion av annan mat och matvanor under de första levnadsåren kan påverka hälsan både på kort och lång sikt, vilket framgick av presentationerna i sessionen ”Clinical Nutrition: Pediatrics” vid den 11:e nordiska nutritionskonferensen (NNC 2016) i Göteborg. >> text:Elisabeth Stoltz Sjöström, universitetslektor, med. … Fortsätt läsa Betydelse av tidig nutrition för hälsa hos barn och vuxna

Dela detta:

Hälsofrämjande nordiska kostvanor – senaste framstegen och framtida forskningsutmaningar

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 3, 2016 Nordiska Nutritionskonferensen 2016 Intresset för olika hälsofrämjande kostmönster har ökat under de senaste tio till femton åren. Mest studerad är den traditionella medelhavskosten, men även en hälsosam nordisk kost har visat sig medföra flera positiva effekter på hälsan. I dagsläget används flera begrepp för detta kostmönster, till … Fortsätt läsa Hälsofrämjande nordiska kostvanor – senaste framstegen och framtida forskningsutmaningar

Dela detta:

D-vitamin status i de nordiske lande set i lyset af metode standardisering

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 3, 2016 Nordiska Nutritionskonferensen 2016 Forskellige analysemetoder af D-vitamin måler forskelligt, og selv samme metoder giver forskellige resultater i forskellige laboratorier. Derfor er det nødvendigt at standardisere 25(OH)D data, når man sammenligner data fra forskellige studier. >> text: Rikke Andersen, seniorrådgiver, Inge Tetens, professor, Ida Marie Grønborg, PhD-studerende,Research Group … Fortsätt läsa D-vitamin status i de nordiske lande set i lyset af metode standardisering

Dela detta:

Taggar:

Biomarkörer för spegling av matvanor – var står vi idag?

Tack vare ny teknik har många kandidater till biomarkörer identifierats, som kan bli användbara inom snar framtid efter validering.

Dela detta:

Alla talar om gluten och FODMAP

Referat från seminarium anordnat av SNF Swedish Nutrition Foundation 27 april 2017.

Dela detta:

Taggar:

Norsk genomgång av kostråden för fett

En ny uppdatering och värdering av kunskapsunderlaget för kostråd om fett i Norge.

Dela detta:

Taggar:

Nytt nummer av Nordisk Nutrition ute nu!

Tema ”Mat, gener och tarmflora”

Dela detta:

Taggar:

Mjölk och hälsa – färdigmjölkat i kohortstallet?

Aktuellt kunskapsläge avseende mjölkens betydelse för hälsa, sjukdomsrisk och dödlighet.

Dela detta:

Insatser för hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet – en kartläggande litteraturöversikt

Regeringen gav den 4 maj 2016 Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram underlag till insatser för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Uppdraget avrapporterades den 2 maj 2017. Här sammanfattas de huvudsakliga slutsatserna i en rapport som utgjort en del av myndigheternas underlag i arbetet med regeringsuppdraget (Läs mer här … Fortsätt läsa Insatser för hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet – en kartläggande litteraturöversikt

Dela detta:

Inget samband mellan intag av ägg och risk för demenssjukdom

Ägg innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Ägg är även ett proteinrikt livsmedel med hög proteinkvalitet. Tyvärr har ägg alltför länge och allt för ofta oförtjänt förknippats med höga kolesterolnivåer i blodet och hjärt-kärlsjukdom, som i sin tur utgör riskfaktorer för demens. I en ny studie finner man dock inga samband mellan intag av ägg … Fortsätt läsa Inget samband mellan intag av ägg och risk för demenssjukdom

Dela detta:

Hälsomässiga aspekter av palmolja – förtydligande angående SNF:s rapport

Med anledning av den aktualiserade diskussionen om innehåll av glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i vegetabiliska oljor vill vi göra ett förtydligande, avseende den rapport om palmolja som SNF Swedish Nutrition Foundation publicerade 2014, och som refereras på nutritionsfakta.se. Rapportens titel är ”Hälsomässiga aspekter av palmolja – från vetenskap till folkhälsa”. Titeln är i sig … Fortsätt läsa Hälsomässiga aspekter av palmolja – förtydligande angående SNF:s rapport

Dela detta:

Taggar:

Mat och cancer – aktuella rekommendationer från World Cancer Research Fund

Referat Samband mellan cancer, livsstil och matvanor är komplexa. På internationell nivå arbetar World Cancer Research Fund kontinuerligt med att sammanställa kunskapsläget, som ligger till grund för deras råd och rekommendationer. Budskapen som syftar till att minska risken att drabbas av de vanligaste cancerformerna handlar om vikt och kroppssammansättning, fysisk aktivitet, alkohol samt rött kött … Fortsätt läsa Mat och cancer – aktuella rekommendationer från World Cancer Research Fund

Dela detta:

Skolbaserat föräldrastöd delvis effektivt för hälsosamma vanor hos barn i utsatta områden

Aktuell avhandling I Sverige är förekomsten av övervikt och fetma ojämnt fördelat, där vuxna och barn med låg socioekonomisk position är värst drabbade. Det är viktigt att satsa på hälsofrämjande insatser för att förebygga övervikt och fetma tidigt i livet. Föräldrastödsprogrammet En frisk skolstart genomfördes mellan 2012-2013 i utsatta områden i Stockholms län och visade … Fortsätt läsa Skolbaserat föräldrastöd delvis effektivt för hälsosamma vanor hos barn i utsatta områden

Dela detta:

Rekommendationer för sockerintag – vilka bevis finns egentligen?

Kommentar – aktuell studie Sambandet mellan intag av tillsatt socker och hälsoeffekter är komplext. Den evidens som finns har sammanfattats i riktlinjer för den allmänna befolkningen, till exempel i de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012). I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel ifrågasätts det vetenskapliga underlaget för dessa rekommendationer. Här sammanfattas och kommenteras den aktuella artikeln, med … Fortsätt läsa Rekommendationer för sockerintag – vilka bevis finns egentligen?

Dela detta:

Taggar:

Att åldras – igår, idag och i morgon – förändrade förutsättningar

Tidigare publicerat i Nordisk Nutrition nr 2, 2016 Nordiska Nutritionskonferensen 2016 Vi åldras alla. Det är omöjligt att förhindra, men de förutsättningar och processer som orsakar åldrande, sjukdom och död är möjliga att påverka, vilket de senaste 100 årens utveckling tydligt visat. >> text: Elisabet Rothenberg, biträdande professor, Högskolan i Kristianstad   Äldre idag är … Fortsätt läsa Att åldras – igår, idag och i morgon – förändrade förutsättningar

Dela detta:

Studier på kostmönster tillför kunskap om vad som är en hälsosam kost

Frågan om vad som är en hälsosam kost bör besvaras i ljuset av att vår kost är en komplex sammansättning av olika livsmedel.

Dela detta:

Taggar:

Bør svært overvægtige gamle mennesker tabe sig?

Er BMI er et godt mål for ernæringstilstanden hos gamle mennesker?

Dela detta:

Tidigt intag av fisk kan ge skydd mot allergi