Sammanfattning: Läsk, genetik och fetma

Redaktionell sammanfattning av Läsk, genetik och fetma>>

Övervikt och fetma ökar och samband mellan läskdrickande och kroppsvikt har konstaterats. Forskning tyder på att det finns genetiska skillnader som gör att söta drycker innebär större risk för viktuppgång hos vissa individer.

Hittills har man funnit ett hundratal olika genvarianter som ökar risken för övervikt och fetma. Personer som har dessa gener löper högre risk att gå upp i vikt av att dricka söta drycker, jämfört med individer som inte har dessa gener.

• Läsk sötad med socker ger energi men inga näringsämnen, är lätt att överkonsumera och är ofta förenat med ohälsosamma matvanor.

• Att dricka mer än en burk läsk per dag ökar risken för övervikt och fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

• Läskkonsumtionen bör begränsas, framför allt hos personer med överviktsproblematik och/eller en genetiskt ökad risk för fetma.

Dela detta: